Sifat-sifat Abu Bakar As Siddiq

Abu Bakar r.a. adalah seorang yang rendah hati, lemah lembut, dan tidak pernah berlaku angkuh, apalagi bertindak sewenang-wenang, baik semasa jaman jahiliyah maupun sesudah beliau masuk Islam, lebih-lebih sesudah menjadi Khalifah (Pemimpin umat Islam). Kalau ada orang yang memujinya, dia hanya berkata, “Ya Allah, Engkau lebih mengetahui tentang diriku daripada aku sendiri.” Kalau pada saat naik unta, kebetulan tali kendalinya jatuh, maka dia sendiri yang turun untuk mengambilnya. Ia tidak pernah menyuruh orang lain untuk mengambilnya.

Dia adalah orang muslim pertama yang membebaskan budak. Dia juga merupakan khalifah Rasulullah saw yang pertama, dan orang pertama dari sepuluh orang yang dijanjikan masuk surga.

Abu Bakar adalah seorang saudagar besar yang mengetahui benar bahwa tidak ada gunanya harta yang banyak bila tidak dibelanjakan untuk kepentingan Islam dan kepentingan kaum muslimin.

Kesadaran hati nuraninya mencegah ia makan suatu makanan yang meragukan sumber perolehannya. Dia selalu bersegera menyambut ajakan amal kebajikan dan santunan, seperti puasa sunnah, menjenguk orang sakit, bersedekah, dan lain-lain.

Tiada keraguan pada keimanannya. Sahabat Abdullah Ibnu Abbas r.a. ditanya, “Siapakah orang pertama yang beriman kepada Muhammad?” Abdullah Ibnu Abbas menjawab, “Abu Bakar As Siddiq.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: